Doğru yolu bulmanın sırları

Kimlerin doğru yola iletildikleri Allah'ın Kuran'da bildirdiği sırlardandır. İslam'da öngörülen güzel ahlaka uyanlar, Allah'ın doğru yoluna ileterek, cennetinde ağırladığı kullardır.

Yeryüzündeki hemen her insanın kendisine göre doğru ve yanlışları bulunur. Her birinin doğrularını tespit etmedeki kaynağı ise farklıdır. Kimi okuduğu bir kitabı, kimi çevresinde gördüğü bir insanı, kimi bir politikacıyı, kimi ise bir felsefeciyi kendisine rehber edinir. Oysa, Allah'ın insanlar için belirlediği en doğru ve insanı kurtuluşa kavuşturacak yegane yol İslam'ın getirdiği güzel ahlaktır.

Müminler Allah'ın hoşnutluğunu, rahmetini ve cennetini kazanmak için çabalarlar. Kuran'da bildirilen güzel ahlaka uygun bir yol benimsememek ise insanları dünyada ve ahirette sonsuza kadar devam edecek bir yıkıma, ümitsizliğe, mutsuzluğa ve acı bir azaba sürükler.

Kesin bilgi ile iman etmek

Allah'ın hoşnutluğunu, rahmetini ve cennetini amaç edinen insanlardan olmak, Allah'a ve Kuran'da vaat ettiklerine iman etmekle mümkündür. Böyle bir insan göklerin, yerin ve ikisi arasındakilerin tek sahibi ve yaratıcısının Allah olduğunu ve dünyada var olma amacının Allah'a kulluk etmek olduğunu bilir. Eğer bu insan hayatı boyunca Allah'ın rızasını arayıp O'na iman ederse Allah onu doğru yola iletir. Elbette burada kastedilen kesin bir bilgiyle imandır.

Bazı insanlar, her ne kadar iman ettiklerini söyleseler de, imanlarında şüphe veya zayıflık olabilmektedir. Böyle insanlar, inkarcılarla birlikte olduklarında onların etkisine girip dinde kolaylıkla zayıflık gösterebilmekte, hatta kimi zaman Allah'a ve Allah'ın dinine karşı bir tutum dahi sergileyebilmektedirler. Oysa, Allah Kuran'da doğru yola ilettiği kullarının imanının kesin, sağlam ve şüphesiz olduğunu insanlara bildirmiştir:

"(Bir de) Kendilerine ilim verilenlerin, bunun (Kuran'ın) hiç tartışmasız Rablerinden olan bir gerçek olduğunu bilmeleri için; böylelikle ona iman etsinler ve kalpleri ona tatmin bulmuş olarak bağlansın. Şüphesiz Allah, iman edenleri dosdoğru yola yöneltir." (Hac Suresi, 54)
 

Tam teslimiyetle Allah'a yönelmek

İman edenlerin tam bir teslimiyetle Allah'a yönelmeleri, Allah'a kalpleri tatmin bulmuş olarak bağlanmaları da doğru yola iletilmenin sırrıdır. Allah'a iman eden ve ahiretten korkan bir müminin dünyaya yönelik bir hırsı yoktur. Müminin amacı Allah'ı razı etmektir. Bu nedenle, her tutum ve davranışında Allah'a yönelir, Allah'ın kendisini her an denediğini bilerek, her olayda Allah'ın kendisi için takdir ettiği kadere razı olur. Alemlerin Rabbi olan Yüce Allah, Kendisine teslim olanları doğru yola ileteceğini şu şekilde bildirmiştir:

"Allah'ın ayetleri size okunuyorken ve O'nun elçisi içinizdeyken nasıl oluyor da inkar ediyorsunuz? Kim Allah'a sımsıkı tutunursa, artık elbette o, dosdoğru olan bir yola iletilmiştir." (Al-i İmran Suresi, 101)


Verilen öğütleri yerine getirmek

Allah'ın doğru yola iletilmek isteyen kullarına bir diğer emri ise şu şekildedir:

"... Onlar, kendilerine verilen öğüdü yerine getirselerdi, bu şüphesiz onlar için hayırlı ve daha sağlam olurdu. Biz de onlara, o zaman yanımızdan büyük bir ecir verirdik. Ve onları mutlaka dosdoğru yola yöneltip-iletirdik." (Nisa Suresi, 66-68)


Allah'tan korkan müminler sürekli olarak hatalarından arınmak ve Allah'ın en çok razı olacağı ahlaka ulaşmak için çalışırlar. İnsanların hatalarından hızla arınması ve doğru yola iletilmesi için kişinin tevazulu olması gerekir. Tevazulu ve arınmayı isteyen bir insan, Allah'ın emirlerini tam olarak yerine getirir. Ayrıca salih müminler birbirlerine iyiliği emreder, kötülükten men ederler. Bu sebeple, müminin bir hatasının mümin bir kardeşi tarafından kendisine söylenmesinden memnuniyet duyması, bunun kendi ahireti için büyük bir nimet olduğunu bilmesi gerekir. Allah, şeytana uymaktan kaçınan, kendisini Kuran'a ve güzel ahlaka çağıran kişilere tabi olan kullarına şöyle müjde vermektedir:

"Tağut'a kulluk etmekten kaçınan ve Allah'a içten yönelenler ise; onlar için bir müjde vardır, öyleyse kullarıma müjde ver. Ki onlar, sözü işitirler ve en güzeline uyarlar. İşte onlar, Allah'ın kendilerini hidayete erdirdiği kimselerdir ve onlar, temiz akıl sahipleridir." (Zümer Suresi, 17-18)
 
ALLAH'IN İSİMLERİ

HAYY
(Diri, herşeyi bilen ve herşeye gücü yeten)

"O, Hayy (diri) olandır. O'ndan başka ilah yoktur; öyleyse dini yalnızca kendisine halis kılanlar olarak O'na dua edin. Alemlerin Rabbine hamdolsun." (Mümin Suresi, 65)

İnsan acizdir ve çok az şeye güç yetirebilir. Dünyaya geldiği andan itibaren hayatının ilk 5-10 senesi yarı şuurlu olarak geçer. Bu dönem boyunca sürekli bir ilgiye ve bakıma muhtaçtır. Bundan sonra yaşadığı hayatın ise önemli bir bölümü kendi bedeninin bakımıyla geçer, aksi halde kısa süre içinde bakılamayacak bir görünüme girer.

İnsanın düzenli olarak uyumak zorunda olması da acizliğinin bir başka göstergesidir. İnsan ömrünün neredeyse üçte biri uykuyla geçer. Ancak ne kadar istemese de, buna bir iki günden fazla dayanması mümkün değildir. Her zaman doğal olarak yapabildiği şeyleri yapamamaya, karşılaştığı olayları sağlıklı muhakeme edememeye, hatta konuşma güçlüğü çekmeye, bildiği şeyleri unutmaya başlar.

İnsanlar ve diğer tüm canlılar Alemlerin Rabbi olan Yüce Allah'a muhtaç ve aciz varlıklardır. Canlı ve cansız tüm kainatın yaratıcısı olan Allah ise Hayy'dır. Allah daima diridir, her an herşeye hakimdir, herşeyi bilir, herşeye güç yetirir, O'nu uyku ve uyuklama tutmaz, her türlü acizlikten de münezzehtir. Allah, yarattıklarına çeşitli acizlikler vermiş ve bu eksiklikleri fark ederek yalnızca Kendisine kulluk etmelerini, herşeyi Kendisinden istemelerini emretmiştir. Allah Kuran'da Kendini kullarına şöyle tanıtır:


"Allah... O'ndan başka ilah yoktur. Diridir, kaimdir." (Al-i İmran Suresi, 2)
"Sen, asla ölmeyen ve daima diri olan (Allah)a tevekkül et ve O'nu hamd ile tesbih et. Kullarının günahlarından O'nun haberdar olması yeter." (Furkan Suresi, 58)


2008-08-02 01:08:16

Harun Yahya Etkiler | Basında Harun Yahya | Sunumlar | Ses kasetleri | İnteraktif CD'ler | Konferans setleri | Radyo programı / Piyesler | Broşürler| Site Hakkında | HarunYahya.net | Ana sayfanız yapın | Sık kullanılanlara ekle | RSS Servisi
Bu sitede yayınlanan tüm materyaller, Sayın Adnan Oktar’ı referans göstermek koşuluyla telif hakkı ödemeksizin kopyalanabilir ve çoğaltılabilir
© Sitemizde ve diğer tüm Harun Yahya eserlerinde yer alan Sayın Adnan Oktar’a ait şahsi fotoğrafların bütün yayın hakları Global Yayıncılık Ltd.Şti’ne aittir. Kısmen de olsa izinsiz kullanılamaz ve yayınlanamaz.
© 1994 Harun Yahya. www.harunyahya.org
page_top