Penguenler Neden Vurgun Yemezler?

Penguenler tek bir nefesle yüzlerce metre derine dalabilirler. Penguenlerin nasıl olup da bu dalışlar esnasında ani basınç değişikliklerinden etkilenmedikleri ve vurgun yemedikleri araştırmacılar tarafından gün ışığına çıkarıldı. Bilim adamları penguenlerin, uyguladıkları özel bir dalış tekniği sayesinde vurgunlardan korunduklarını açıkladı.

Bir dalgıç derinlere indiğinde yükselen su basıncı, bedenindeki küçücük boşluklarda yayılmış olan nitrojeni bulunduğu yerden çıkarır ve kana geçmeye zorlar. Dalgıç yüzeye yükselmeye başladığında kanında tehlikeli miktarlarda nitrojen bulunması bedeni üzerinde birçok olumsuz etki doğurabilir. Ani basınç düşmesiyle birlikte yüksek nitrojen seviyesi sonucu eklem ağrıları, solunum güçlükleri ve hatta felçle karşılaşabilir.

Aynı sorunları penguenlerin nasıl olup da etkisiz hale getirdiğini inceleyen bilim adamları, Adelie ve kral penguenlerine elektronik cihazlar monte ettiler. Katsufumi Sato ve arkadaşları bu cihazlar sayesinde Antartika ve Crozet adası açıklarındaki penguenlerin gerçekleştirdiği 650 dalışı uzaktan takip ettiler. Penguenlerin derinlik hızlarının yanı sıra kanat hareketlerinden ivmelerini de ölçen araştırmacılar, hayvanların akciğerindeki oksijenle ilgili bazı tespitlere vardılar. Böylece penguenlerin dalış ve yükseliş profilleri ortaya çıkarılmış oldu.

Buna göre penguenler dalış anında sürekli olarak kanat çırpıyorlar. Yukarı dönüşte ise yarı mesafeye ulaştıklarında kanat çırpmayı bırakıyor ve bedenlerinin doğal batmazlığını kullanarak yükseliyorlar. Ancak dikey olarak yükselmek yerine eğik bir açı izleyerek yüzeye yaklaşıyorlar. Böylece yükseliş zamanlarını önemli oranda artırmış oluyorlar. Bu da kanlarına karışmış nitrojenin, azalan basınçla birlikte beden boşluklarına geri dönmesi için yeterli zaman anlamına geliyor.

Bir dalgıcın da vurgundan kaçınmak için tamamen aynı yöntemi izlediği hatırlandığında penguenlerin davranışı daha da hayranlık uyandırıcı hale geliyor. Çünkü penguenler kendi beden fizyolojileri hakkında hiçbir bilgiye sahip değildir. Ne kanlarına nitrojen karıştığının ne de nitrojenin geri döndürülmesi için yükseliş süresinin uzun tutulması gerektiğinin farkında değildirler. Bu davranışın üstün akıl sahibi Yüce Allah tarafından penguene ilham edildiği açıktır. Sonsuz akıl sahibi Rabbimiz pengueni mükemmel bir dalgıç olarak yaratmıştır. Yeryüzündeki tüm canlılar O'nun kontrolü altındadır. Allah bir Kuran ayetinde şu şekilde buyurmaktadır:

"Allah, herşeyin yaratıcısıdır. O, herşey üzerinde vekildir." (Zümer Suresi, 62)

2014-01-06 18:15:19

Harun Yahya Etkiler | Basında Harun Yahya | Sunumlar | Ses kasetleri | İnteraktif CD'ler | Konferans setleri | Radyo programı / Piyesler | Broşürler| Site Hakkında | HarunYahya.net | Ana sayfanız yapın | Sık kullanılanlara ekle | RSS Servisi
Bu sitede yayınlanan tüm materyaller, Sayın Adnan Oktar’ı referans göstermek koşuluyla telif hakkı ödemeksizin kopyalanabilir ve çoğaltılabilir
© Sitemizde ve diğer tüm Harun Yahya eserlerinde yer alan Sayın Adnan Oktar’a ait şahsi fotoğrafların bütün yayın hakları Global Yayıncılık Ltd.Şti’ne aittir. Kısmen de olsa izinsiz kullanılamaz ve yayınlanamaz.
© 1994 Harun Yahya. www.harunyahya.org
page_top